Bespaar op uw jaarlijkse energierekening

Een grote groep Nederlanders vergelijk ieder jaar verschillende energieaanbieders. Maar nog lang niet iedereen doet dit. Zonde, want jaarlijks kun je hier honderden euro’s mee besparen. In dit artikel leest u er alles over.

 

Waarom overstappen?

Het wisselen van uw huidige energieleverancier naar een nieuwe leverancier noemen we overstappen. U stapt pas over als uw huidige energiecontract is opgezegd bij de energieleverancier. Bij het afsluiten van nieuw contract bij een andere energieleverancier krijgt u in veel gevallen welkomstkorting of een leuk welkomstcadeau. Bestaande klanten krijgen deze korting niet. Om deze reden kan het flink lonen om ieder jaar over te stappen naar een ander energiecontract met lage energietarieven.

 

Wanneer kun je het beste overstappen

De meeste energiecontracten worden voor een bepaalde tijd afgesloten. Je kunt het beste overstappen als de einddatum van het contract bijna afloopt. U kunt uitgaan van 6 tot 8 weken voor de einddatum. Indien u hiervoor wilt overstappen, kan het zijn dat de leverancier spreekt van contractbreuk. In veel gevallen stuurt de leverancier dan een boete. In het landelijke Contract Einde Register staat precies wanneer u energiecontract afloopt. De tarieven voor energie worden ieder jaar op 1 januari en op 1 juli bekend gemaakt. Het is in de meeste gevallen slim om deze tarieven af te wachten.

 

Stap over en begin met besparen!

Allereerst kunt u op een vergelijkingssite uw adres en postcode invullen. Dit wordt gedaan om te zien welke leveranciers er in uw buurt energie leveren. De tweede stap is het invullen van het gemiddelde energieverbruik. Dit is terug te vinden op de jaarrekening. Vervolgens kan het vergelijken beginnen. Energieprijzen vergelijken kan op de website van easyswitch kan helpen om de voordeligste leverancier te kiezen. Als er een leverancier is gekozen kan er een contract worden afgesloten. Dit kunt u doen door u aan te melden en uw gegevens in te vullen. De aanvraag kan tot zes weken in behandeling worden genomen. Overstappen van energie via easyswitch is zo gedaan en levert een hele hoop op. 

 

Bepaal bij uw keuze wat voor u belangrijk is. Kiest u liever voor grijze stroom of voor groene stroom? Aan de hand van uw voorkeuren kiest u een energieleverancier die voor u het voordeligst is.

Slimme tips om te besparen

  • Zet de verwarming ’s nachts laag of uit.
  • Plaats achter de radiator speciaal folie dat de warmte weerkaatst.
  • Probeer niet langer dan 3 minuten te douchen.
  • Haal de stekkers uit apparaten die ongemerkt energie verbruiken.