De tuin verbouwen? Zo zorg je dat je veilig graaft in je tuin

Wanneer je je tuin gaat verbouwen en grootse plannen hebt, dan zul je misschien ook te maken krijgen met enig graafwerk. Wellicht heb je hier zelf nog nooit iets mee gedaan en ben je bang dat je het helemaal verkeerd doet. Het is goed om je hier van tevoren over in te lezen, omdat het niet iets is wat je zomaar even doet en het best gevaarlijk kan zijn. Hieronder geef ik je 3 tips om veilig te kunnen graven in je eigen tuin.

Maak een plan

Begin bij de basis, maak een plan. Het is belangrijk om eerst al je tuinplannen op papier te zetten voor je zomaar begint met graven. Blijkt er dan uit die plannen al dat er toch dingen zijn die niet mogelijk zijn, dan kun je dat maar beter al weten. Deze plannen zijn ook belangrijk om aan andere instanties aan te kunnen tonen wat je van plan bent. Zij willen dit immers dan graag op papier zien. Neem je bijvoorbeeld een hovenier in de hand om je tuin aan te pakken, dan is het handig om al een ontwerp klaar te hebben liggen. 

Doe een KLIC-melding

Daarnaast is het erg belangrijk om een KLIC-melding te doen bij het kadaster. Wanneer je namelijk machinaal gaat graven in je eigen tuin is dit verplicht. Door deze melding te doen krijg je te horen waar je wel en niet kunt graven in verband met de kabels en leidingen die onder de grond liggen. De kabels en leidingen lokaliseren is ook iets wat je zelf kunt doen met een grondradar, maar dat verandert niets aan de plicht om een KLIC-melding te doen. Zorg dat je dit op tijd doet zodat het je werkzaamheden niet vertraagt. 

Wees voorzichtig

Dan de laatste tip: wees voorzichtig. In eerste instantie om jezelf te beschermen, maar natuurlijk ook om geen schade aan de tuin aan te brengen. Met een grote graafmachine en zonder ervaring kan er namelijk al gauw iets misgaan. Zorg daarom dat je goed weet waar je mee bezig bent en dat je de veiligheid te allen tijde waarborgt. Alleen hierdoor kun je uiteindelijk het meest genieten van je nieuwe eigen tuin. Het is ook verstandig om dit soort werkzaamheden niet alleen te doen, maar samen met iemand. Zo weet je, dat als er iets misgaat, dat je niet alleen bent en die ander je kan helpen.