Hoe ik mijn angst onder controle heb gekregen

1 op de 4 mensen in Nederland heeft ooit in zijn of haar leven last van angst. Dit kan klein zijn, maar ook zo groot dat dit het dagelijks leven belemmerd. Ik was een van die mensen die niet meer het huis uit kon komen omdat ik belemmerd werd door mijn angst. In dit artikel vertel ik hoe ik hier vanaf ben gekomen.

Aangaan van je angst

De belangrijkste manier om van je angst af te komen is door de confrontatie met je angst aan te gaan. Dit kan erg eng zijn en ik ben daarom gaan zoeken naar verschillende manieren om dit te doen. Ik ben samen met mensen de confrontatie aangegaan, zodat ik altijd iemand had om op te steunen. Maar ik heb ook gebruik gemaakt van VRET. Dit is virtual reality exposure therapie. Hierdoor kon ik rustig in mijn eigen omgeving de confrontatie met mijn angsten opzoeken.

Praten over de angst

Naast het aangaan van je angst is het praten over je angst ook een belangrijk onderdeel. Door toe te geven waar je bang voor bent en hardop uit te spreken hoe je je voelt tijdens een confrontatie leer je ook hoe je om moet gaan met je angst. Het heeft mij enorm geholpen om met een psycholoog te praten, maar ik kan me voorstellen bij minder ernstige vormen dat het ook kan helpen om gewoon met een vriend of familielid te kunnen praten.

Leren loslaten

Wat het gevaar is van een angststoornis is dat dit je leven kan beheersen. Je durft op een bepaald moment niet meer te genieten van het dagelijks leven zonder bang te zijn dat je geconfronteerd wordt met je angst. Soms zal je echt moeten leren het los te laten. Ik vond dit heel erg moeilijk, maar met de hulp van mijn familie en vrienden ben ik hier doorheen gekomen.

Heb jij ook last van angst? De eerste stap is om dit aan jezelf toe te geven. Zoek daarna iemand waarmee je hier goed over kan praten. Ik weet uit mijn ervaring hoe moeilijk dit is, maar het zal je zeker helpen.