Hoe sloop ik mijn keuken veilig?

Je bent de trotse eigenaar van een nieuw huis. Om van je nieuwe huis een thuis te maken moeten er nog wel wat aanpassingen worden gedaan. Vaak is een keuken iets wat je van jezelf wilt hebben, de kans is dan ook groot dat je een nieuwe keuken in je woning wilt plaatsen. Voordat je dit kunt doen moet je eerst wel de oude keuken uit de woning slopen. Op deze pagina lees je hoe je je keuken veilig kunt slopen.

Heeft de keuken een draagmuur?

Het is mogelijk dat je graag een open keuken wilt die in verbinding staat met je woonkamer. Voordat je zomaar wanden begint te slopen is het belangrijk om te kijken of je geen draagmuur gaat slopen. Draagmuren zorgen dat de constructie van je woning overeind blijft staan. Wanneer een draagmuur zonder voorbereiding wordt gesloopt kun je dit zien als een dat je een kaart uit een kaartenhuis pakt, waardoor het geheel instort. Op de bouwtekening van je woning kun je zien welke wanden een dragende functie hebben. Met de juiste voorbereidingen kun je veilig een draagmuur slopen.

Sluit de elektriciteit af

Voordat je (een wand) gaat slopen dien je altijd te controleren of er geen elektriciteitskabels door de te slopen wand lopen. Dit doe je eenvoudig met behulp van een leidingzoeker, welke in iedere bouwmark verkrijgbaar is. Wanneer er elektriciteitskabels in de wand aanwezig zijn dien je de stroom uit te zetten voordat je deze gaat verwijderen.

Afval afvoeren

Ga jij je keuken slopen? Dan blijf je zitten met een hoop afval. Je hebt immers allerlei keukenkastjes, het keukenblok en vaak wand of vloertegels. Gebruik een kar, bus of vrachtwagen om dit naar de vuilstort te brengen. Zorg dat je de brokstukken tijdens het slopen niet in de weg hebt staan, aangezien er op deze manier gemakkelijk ongelukken gebeuren.