De laatste tien, twintig jaren is ons eetpatroon nogal veranderd. Was er vroeger best wel tijd om zelf te gaan kokkerellen, tegenwoordig lijkt alles wat jachtiger. Ook ons eetpatroon volgt die haast. We laten nu eten vaker bezorgen dan dat we zelf achter het fornuis gaan staan. Dat heeft een heel regiment aan bezorgdiensten opgeleverd. Restaurants en eethuisjes spelen in op deze trend en richten zich op de markt van mensen die kant-en-klare, warme maaltijden willen bestellen en afhalen. Of laten bezorgen. Door deze trend zijn de eetverpakkingen ook belangrijk geworden. Vooral de zogenaamde vershoudbakjes (de ‘plastic bakjes’) spelen nu een grote rol in het vervoer van warm of juist koud eten van restaurant naar privéadres.
Afhaalmaaltijden zijn razend populair
Laten we dat afhalen van eten of laten bezorgen van eten eens nader onder de loep nemen. Waarom willen steeds meer mensen van tevoren bereid eten kopen en het niet langer zelf maken? Er zijn mensen die een paar keer per week hun diner aan huis laten bezorgen. Allereerst is dat het gemak: niet koken en toch lekker eten. Met in je achterhoofd: wat je in de supermarkt koopt, kost ook best veel geld. Dan de drukke levensstijl. Steeds meer mensen hebben een behoorlijk hectisch leven. Een goed maal koken kost tijd die ze vaak niet hebben. Gejaagd een dinertje maken? Dat gaat echt niet smaken.
Eten bestellen? Van portie bitterballen tot viergangendiner
Een derde reden om thuis ‘buiten de deur’ te gaan eten: de keuze is reuze. Er zijn heel veel bezorgplatforms en zelfs gerespecteerde restaurants hebben een afhaal- of bezorgoptie. En tot slot de acceptatie: bijna niemand kijkt er vreemd van op als jij voor je hele gezin het avondmaal gaat afhalen. Iedereen kent wel mensen die dat geregeld doen.
De rol van plastic bakjes bij afhaalmaaltijden
Bijna nooit arriveert je diner in een oude krant, zoals vroeger bij de Britten als ze fish and chips bestelden. Het eten mag niet morsen, moet niet koud (of juist niet warm) worden en dient uiterst hygiënisch te worden vervoerd. Plastic bakjes zijn dan een uitkomst. Die houden het eten vers en smakelijk want plastic geeft geen eigen smaak af. Ze zijn absoluut gemakkelijk in het gebruik; je hebt ze zo open en dicht. En eenmaal dicht, lekken ze eigenlijk nooit. Ook komen de plastic bakjes in veel groottes. Je kunt dus zo je sausje verpakken, maar ook een hele kip. En last but not least: afhaal- of bezorgeten laat zich ook prima even (her)verwarmen in de magnetron.
Plastic bakjes: impact op het milieu
Wel is er de nodige zorg waar het ons milieu betreft. We kennen allemaal de plastic soep in de oceanen. Gelukkig wordt hier al druk over nagedacht, zowel vanuit de overheid, als ook vanuit de producenten van de plastic bakjes. Single-use plastic dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Er wordt het nodige gedaan om de bakjes recyclebaar te krijgen. Want niemand is gebaat bij rondzwervend microplastic. Dus is er volop aandacht voor bakjes van gerecycled plastic en zijn veel van de voedselcontainers inmiddels goed herbruikbaar. Of bij je thuis of voor het restaurant waar je ze soms weer kunt inleveren.