Tips om vlekken uit het tapijt te krijgen

De kans is groot dat je het een keertje meemaakt, een vlek in je tapijt. Dat is natuurlijk erg vervelend, zeker als het een hardnekkige vlek is. Gelukkig zijn er allerlei huis-tuin-en-keuken maniertjes om vlekken uit je tapijt te krijgen. In het artikel hieronder vertellen we je daar kort iets over.

 

Natuurlijk kun je zelf aan de slag met het verwijderen van een vlek uit je tapijt, maar als het dan fout gaat, zit je de rest van de levensduur van het tapijt met een vlek. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuw tapijt te kopen, maar een goedkopere en duurzamere optie is het inschakelen van een professioneel bedrijf. Je kunt voor verschillende soorten vloeronderhoud in omgeving Breda bijvoorbeeld terecht bij Avital Schoonmaak. Zij weten moeiteloos iedere vlek uit je tapijt te halen.

Met welke vloeistof heb je te maken?

Als je iets geknoeid hebt, is het belangrijk dat je eerst even goed bekijkt welke vloeistof er gemorst is. Iedere vloeistof heeft namelijk een eigen aanpak. Als je dan eenmaal weet welke vloeistof er op je tapijt ligt, kun je zo snel mogelijk aan de slag met het verwijderen van de vlek. Hieronder sommen we drie soorten vlek veroorzakers voor je op.

Bloed en verf

Bloed en verf is niet heel lastig te verwijderen uit tapijten. Allereerst dep (niet wrijven!) je het tapijt droog met een doekje. Doe dit met bijvoorbeeld wat keukenpapier, of een droog schoonmaakdoekje. Vervolgens behandel je de vlek met karnemelk of gewone melk, tot je er niets meer van ziet. Dit proces moet je dus misschien een paar keer herhalen.

Kauwgom

Kauwgom is niet makkelijk te verwijderen, maar het is wel goed te doen. Kauwgom stopt met plakken als het koud wordt, dus de ultieme oplossing is dan ook ijsblokjes. Door de kauwgom met ijsblokjes te bevriezen, kun je flinke delen van het spul er gelijk afhalen. Later kun je er eventueel nog een goede vlekverwijderaar aan toepassen.

Rode wijn

Rode wijn is misschien wel de nachtmerrie van iedere tapijteigenaar. Toch is dit niet de grootste ramp. Dep de vlek eerst weer droog met keukenpapier. Hierna strooi je zout over de plekken die nog nat zijn en laat je het zout het vocht absorberen. Daarna zuig je het op met de stofzuiger. Werkt dat niet? Gebruik dan een mengsel van 75% water en 25% baking soda.

Zoek een goede vlekverwijderaar

Naast deze huis-tuin-en-keuken maniertjes, is het ook altijd handig om een goede vlekverwijderaar bij de hand te hebben. Zo weet je zeker dat je een vlek altijd mooi uit je tapijt kunt krijgen en hoef je je geen zorgen te maken dat je tapijt verpest is. Zo heb je binnen de kortste keren weer een vlekkeloos tapijt!