Wat brengt een zonnepaneel op in Nederland?

Ondanks dat hier in Nederland niet altijd de zon schijnt, is ons klimaat goed genoeg voor rendabele zonnepanelen. Door zonnepanelen opgewekte stroom noemen we groene energie, omdat het onuitputbaar is en geen fossiele brandstoffen verbruikt. Maar hoeveel stroom levert een zonnepaneel nou eigenlijk in het Nederlandse klimaat? Lees verder en ontdek!

Wat is het vermogen van je zonnepanelen?

Hoeveel stroom een zonnepaneel oplevert is afhankelijk van het vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). De opbrengst van een zonnepaneel, oftewel de gewonnen energie wordt aangeduid in kWh. Deze twee gegevens krijg je van de zonnepaneel leverancier wanneer je nieuwe panelen aanschaft.

De opbrengst van een zonnepaneel in Nederland

Met de reeds behandelde aanduidingen van vermogen en energie kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel groene energie jouw zonnepanelen zouden moeten opleveren. 100 Wp staat gelijk aan 0,1 kWh. Wanneer je het nominale vermogen (Wp) vermenigvuldigd met de verwachte opbrengst (kWh) krijg je een nauwkeurige schatting van de opbrengst van de zonnepanelen. De leverancier kan je hier ook altijd mee helpen. Een nauwkeurige schatting is erg handig om te kijken hoeveel zonnepanelen je nodig bent om in je energiebehoefte te voldoen.

Zakelijke zonnepanelen huren of kopen?

Naast particulier zonnepanelen aanschaffen of huren worden nu ook bedrijven gestimuleerd om groene energie op te wekken. Terecht natuurlijk, omdat we met zijn allen de klimaatdoelstellingen willen proberen te halen. Maar wat is als ondernemer nou verstandiger? Zakelijk zonnepanelen kopen of zakelijk zonnepanelen huren?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van uw de omvang en het kapitaal van uw bedrijf. Kan jouw bedrijf op korte termijn een flinke investering missen die zich op lange termijn terugverdient? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om zakelijk zonnepanelen te kopen. Heeft jouw bedrijf niet de vlottende activa beschikbaar om zonnepanelen voor de gehele stroombehoefte van je bedrijf te voldoen? Dan kun je beter zakelijk zonnepanelen huren.