Wat is een jachtmakelaar?

Het verkopen van een boot is niet echt super makkelijk. Ook bij het kopen van een boot wil je graag dat alles duidelijk is en dat je met iemand praat wie er verstand van heeft. Daar is nou een jachtmakelaar voor. We leggen je graag uit wat dat precies is! 

Wat doet een jachtmakelaar?

Het beroep jachtmakelaar is eigenlijk letterlijk wat de naam zegt. Een makelaar voor jachten. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als een autoverkoper maar dan voor boten! Belangrijke bij een jachtmakelaar is dat je een lekker praatje hebt en enorm veel weet over boten en alles daaromheen. Het is belangrijk dat je er professioneel en goed uitziet omdat het wel kan gaan over boten die miljoenen waard zijn! Ook is het zo dat jachtmakelaars meestal financieel advies moeten kunnen geven. Dit komt omdat een boot meestal over enorm grote bedragen gaat en dus niet zo 1,2,3 betaald kan worden. 

Wat verdien je als jachtmakelaar?

Als jachtmakelaar kun je als ZZP’er of in loondienst werken. Als jachtmakelaar verdien je afhankelijk van leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheid tussen de 1800 en 4000 euro bruto per maand. Omdat dit een baan is afhankelijk van je prestaties kan dit nogal variëren omdat het zo is dat als je meer verkoopt, je meer verdient. Soms vraagt de jachtmakelaar aan de opdrachtgever een bijdrage voor bijvoorbeeld schoonmaakkosten of marketingdoeleinden. Het echt verdienmodel zit nog steeds wel in het verkopen van een boot, dan betaald de klant een kleine bijdrage voor de jachtmakelaar. 

Hoe word je een jachtmakelaar?

Een jachtmakelaar worden is niet heel moeilijk omdat het geen beschermd beroep is. Dit betekend dat je geen bepaalde diploma’s of iets in die richting nodig hebt om er mee te kunnen beginnen. Het is daarbij wel handig om een opleiding te volgen of afgerond te hebben die in een economische richting is. In principe kan iedereen een jachtmakelaar worden maar het is wel handig om jezelf van te voren al een beetje te oriënteren in boten en daar alvast wat van af te weten. Jachtmakelaardij kappers kan je helpen bij het worden van een goede jachtmakelaar!