Wat is een pelletkachel?

Wat heb jij liever in huis? Heb je liever warmte of verkoeling in huis? Of kies jij voor een pelletkachel? Voor verkoelen kan je een ventilator of airco aanschaffen. Voor verwarmen heb je trouwens nog een andere optie dan een standaard centrale verwarming Wat dacht je van een pelletkachel?

Pelletkachel

Een pelletkachel is eigenlijk een normale kachel, alleen verbrand hij pellets. Kachels bevatten een ruimte waar datgene wat verbrand zal worden opgeslagen wordt. Bij pelletkachels bevat die ruimte houtpellets. Houtpellets zijn eigenlijk restjes van hout die samengeperst zijn met hout tot staafjes. Deze houtpellets hebben een hoog rendement waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de houtpellets. De houtpellets worden met behulp van de wormwiel naar de verbrandingsruimte gestuurd. Binnen deze verbrandingsruimte is er een elektrisch verwarmingselement aanwezig. Dit element zorgt ervoor dat de houtpellets gaan branden. Om de verbranding regelmatig te houden is er een elektronische ventilator te vinden binnen de kachel. Deze houdt de warmte binnen de kachel in de gaten en stimuleert.

Houtpellets

Er wordt gebruik gemaakt van houtpellets omdat houtpellets erg voordelig zijn. Hierboven kon je al lezen dat houtpellets een hoog rendement hebben. Ze hebben een rendement van maar liefst 92%. Houtpellets zijn een goedkope vorm van brandstof die ook nog eens een schone verbranding veroorzaken met weinig as als restproduct. Houtpellets zijn ook nog eens duurzaam en CO2 neutrale worden van brandstof. Houtpellets zorgen voor een hoog gebruiksgemak in combinatie met lage energiekosten. Zodra je een pelletkachel (afhankelijk van de grootte) volledig gevuld hebt kan je gemiddeld er maximaal 50 uur van genieten zonder te hoeven bijvullen. Hiernaast leveren houtpellets lagere energiekosten op omdat houtpellets een goedkope vorm van brandstof zijn en er een hoog rendement aanwezig is.

Soorten pelletkachels

Er zijn drie soorten pelletkachels die het meest voorkomen. Zo heb je ten eerste een warme lucht pelletkachel. Warme lucht pelletkachels bevatten een automatische ontsteking door middel van een gloeikaars. Je kan de warme lucht pelletkachel instellen zodat hij rond een bepaalde tijd aangaat en op een vastgestelde tijd weer uit gaat. Een warme lucht pelletkachel verspreidt warmte gelijkmatig door de ruimte waar hij in staat. Ten tweede heb je een CV pelletkachel. Deze kachel sluit je aan op de bestaande CV installatie in huis en zal daardoor alle kamers verwarmen. Ten derde heb je een pellet CV ketel. Dit is een optie voor als je geen kachel wilt plaatsen maar meteen wilt gaan voor iets groters.

In het kort

Een pelletkachel is een kachel die houtpellets verband. Houtpellets zijn niet alleen maar duurzaam maar ook nog eens goedkoop in combinatie met een hoog rendement. Je kan kiezen tussen een aantal soorten pelletkachels als je van plan bent een pelletkachel aan te schaffen. Je kan kiezen tussen een warme lucht pelletkachel, een CV pelletkachel en een pellet CV ketel.