Wijnglazen voor witte of rode wijn? Hoe weet ik het verschil?

In de winkel zie je vaak wijnglazen voor witte of rode wijn staan. Als je geen wijnkenner bent vraag je misschien af waarom er een verschil in zit. Je verwacht namelijk niet echt dat er een verschil in zit. Een wijnglas is tenslotte een wijnglas? Toch is het glas ongelofelijk bepalend voor de smaak. Je zou zelfs voor bepaalde druiven een compleet ander glas moeten gebruiken. Maar als je het standaard bij een Merlot of Chardonnay houdt is er niet veel aan de hand. Je hebt dan gewoon een wijnglas nodig voor rode en witte wijn. Wij leggen je dit keer het verschil uit.

Wijnglazen voor rode wijn zijn groter en breder van vorm

Je moet je voorstellen dat de wijn al een paar jaar opgesloten zit in de fles. Hier zit geen zuurstof bij om de wijn te bewaren. Zodra er zuurstof bijkomt veranderd de smaak direct. Het toevoegen van zuurstof kan je wijn verouderen, maar ook laten ontwikkelen. Een rode wijn heeft echt zuurstof nodig om te ontwikkelen. Hiervoor is ruimte in het glas nodig. Daarom hebben wijnglazen voor rode wijn een wat bredere vorm. Er is daarmee ruimte in het glas om de wijn te laten ontwikkelen. Naast een brede vorm is er de ruimte om de wijn te walsen. Met walsen voeg je extra zuurstof toe en dit heeft rode wijn echt nodig.

Sommige wijnsoorten hebben extra zuurstof nodig

Er zijn ook nog wijnsoorten die nog extra zuurstof nodig hebben in tegenstelling tot een simpele Merlot. Een Bourgogne wijn heeft bijvoorbeeld extra zuurstof nodig. Bij dit soort wijnen gebruik je zelfs een extra groot wijnglas. Dit wijnglas heeft een nog bredere kelk in tegenstelling tot een standaard rood wijnglas. Zo is er extra ruimte in het glas om de wijn te laten ontwikkelen. De Grandioso is bijvoorbeeld zo’n XL wijnglas dat je hiervoor kan gebruiken.

Witte wijnglazen zijn compact van vorm

De witte wijnglazen zijn in tegenstelling tot de rode vrij compact van vorm. De druiven waaruit ze gemaakt zijn hebben in tegenstelling tot rood minder zuurstof nodig. Een compact wijnglas zorgt ervoor dat de geur beter bewaard blijft. Als je witte wijn in een te breed wijnglas schenkt zou de aroma gaan vervliegen. Hierdoor proef je veel minder van de wijn. De wijn lijkt hierdoor weinig smaak te hebben terwijl het puur door het glas komt. Dit is dus ook echt de reden waarom er aparte wijnglazen zijn voor rode of witte wijn.