Zijn microplastics gevaarlijk voor onze gezondheid?

Vandaag de dag is plastic één van de grootste vervuilers van onze planeet. Dit is niet zo vreemd aangezien dit materiaal niet biologisch afbreek is en veelvuldig in het milieu terechtkomt als zwerfafval. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan mensen die lege plastic flessen tijdens een wandeltocht de bosjes ingooien. Eenmaal in de natuur duurt het zo’n 70 jaar voordat het plastic volledig afgebroken is. Dit afbreken gebeurt in kleine deeltjes, waardoor er tegenwoordig ontzettend veel microplastic is vrijgekomen. Niet alleen in de natuur maar zelfs in ons eten en drinken. Maar hoe gevaarlijk is microplastic nou eigenlijk voor onze gezondheid? Lees snel verder en krijg een helder antwoord waarmee jij uit de voeten kan!

 

Wat zijn microplastics?

Eigenlijk zijn microplastics niets meer dan minuscule deeltjes kunststof die per ongeluk zijn ontstaan door slijtage van grotere stukken kunststof. Een goed voorbeeld hiervan is het slijten van synthetische kledingstukken. Dit zijn kledingstukken die zijn gemaakt van polyester, acryl of elastaan. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat microplastics veelal bewust worden toegevoegd aan alledaagse producten als wasmiddel, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Behalve microplastics bestaan er ook nanoplastics. Dit zijn nog kleinere deeltjes kunststof die momenteel veel schade aanrichten in de natuur.

 

Microplastics in ons eten en drinken

Het is inmiddels bij wetenschappers bekend dat microplastics via de bodem, lucht en het water in ons voedsel terechtkomt. Toch was de impact hiervan voor langere tijd onduidelijk. Uit recent onderzoek van een Amerikaanse universiteit is gebleken dat alle vis en schelpdieren in onze oceanen voor 20% bestaan uit microplastics. Dit komt doordat deze minuscule kunststof deeltjes ieder jaar opnieuw in het water terechtkomt in de vorm van de plasticsoep. Om te voorkomen dat het zeeleven langzamerhand uitsterft is er sinds juli 2021 een verbod op wegwerpplastic. Hierbij gaat het om wattenstaafjes, rietjes en plastic tassen die de grootste veroorzaker zijn van de plasticsoep. 

 

Risico’s voor de gezondheid

Consumeer jij veel vis en schelpdieren? Dan is de kans ontzettend groot dat jij microplastics binnenkrijgt. Een klein deel van deze minusule deeltjes passeert de darmwand, maar de verdere reis in het lichaam is voor alsnog onbekend. Hier wordt momenteel door verschillende wetenschappers onderzoek naar gedaan. Wel is het algemeen bekend dat plastic geen natuurlijke voedingsbron voor mensen is wat betekent dat een grote inname van microplastics schadelijk kan zijn. Om te voorkomen dat deze minuscule kunststof deeltjes uiteindelijk schade aanrichten aan jouw lichaam is het verstandig om zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is de tandpasta zonder microplastics. Dit is een tandpasta in vaste vorm die geen kleine deeltjes kunststof bevat en daardoor beter is voor zowel mens als milieu. Wanneer weer jij het gebruik van plastic uit jouw leven?