Zo kies je een passende hbo opleiding

Het kiezen van een vervolgstudie na je middelbare schoolperiode is ontzettend lastig. We horen je dan ook al denken “welke opleiding moet ik kiezen?” Helemaal niet zo gek natuurlijk, want de kans is groot dat je hier nog nooit echt over hebt nagedacht. Als scholier ben je namelijk vooral bezig met het halen van je vakken en examens. Bovendien spendeer je waarschijnlijk liever tijd door met je vrienden dan dat je na gaat denken over je toekomst. Toch is het kiezen van een vervolgstudie zeer belangrijk. De juiste keuze zorgt voor een soepele overgang en vormt het begin van je toekomst.  

Wat kun je met je profiel 

Wanneer je op de havo zit, heb je in het derde leerjaar een profiel gekozen dat aansluit bij jouw interesses. Misschien heb je wel het profiel economie en maatschappij gekozen als je interesse hebt in het bedrijfsleven of economie. Wanneer je biologie of scheikunde heel leuk vindt, heb je waarschijnlijk gekozen voor het profiel natuur en gezondheid. Met het profiel dat je hebt gekozen kun je al een aantal specifieke kanten op. Je profiel bepaalt namelijk voor welke vervolgstudies je kunt aanmelden. Ga dan ook eerst onderzoeken welke vervolgstudies je zou kunnen volgen met je profiel.  

Doe uitgebreid en langdurig onderzoek 

Als je niet goed weet welke richting je op wilt, is het belangrijk dat je veel onderzoek gaat doen naar verschillende studies en hogescholen. Ga dan ook op de websites van hogescholen opleidingen met elkaar vergelijken en kijk wat je wel en niet aanspreekt. Vergelijk ook dezelfde studies met hogescholen onderling. Sommige hogescholen maken namelijk wellicht gebruik van een lesmethode die jou beter ligt, of focust zich meer op de praktijk. Doe ook altijd een studiekeuzecheck. Aan de hand van een enquête kom je erachter welke opleidingen mogelijk bij je passen.   

Je staat er niet alleen voor 

Het kiezen van een passende vervolgstudie is zeer ingewikkeld. Het aanbod is immers groot en je moet een beslissing maken die mogelijk een grote invloed heeft op je toekomst. Schakel daarom zeker de hulp in van anderen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met docenten of je decaan om advies te vragen. Voor hulp bij studiekeuze kun je ook je ouders raadplegen. De kans is namelijk groot dat ze vroeger in hetzelfde schuitje hebben gezeten. Bovendien kennen ze jou als geen ander en weten zij ook waar jouw kwaliteiten liggen. Volg immers altijd je hart en bepaal uiteindelijk altijd zelf de keuze. Het gaat namelijk om jouw toekomst.